КАКО „ЖИВЕТИ ЗЕЛЕНО“ ?
23.04.2013

Поводом обележавања Дана планете земље-22.април и реализације међународних пројеката "Живети ЗЕЛЕНО", „Један дан на ЗЕМЉИ“, „Clean up the World - Очистимо свет“, Градска општина Палилула и Медијска еколошка мрежа Србије - „ЕКОполис“, организовали су у нишкој Галерији Србија, пригодну свечаност. Овим поводом, установама организацијама и појединцима, представницима медија, уручена су признања – израз захвалности еколошке мреже и општине „за подршку у очувању животне средине и допринос планетарној активности „Очистимо свет“.

О значају обележавања Дана планете, који се ове године у целом свету одвија под мотом „Лице климатских промена“, говорили су професор Филозофског факултета у Нишу др Иван Цветановић, иначе извршни директор ЕКОполиса, адвокат Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула у Нишу и Драган Видојковић, координатор планетарне еколошке кампање „Очистимо свет“ и уредник Медијске еколошке мреже.

По мишљењу Бобана Џунића, председника Градске општине Палилула, за ублажавање дејства климатских промена кључно је образовање и подизање свести у јавности о узроцима и могућим последицама. Општина Палилула свакако је једна од најактивнијих јединица локалне самоправе Града Ниша у области заштите животне средине и то не само у Нишу већ и шире у Региону. По речима председника Џунића, Акционим планом Палилуле за 2012-2016, један од четири стратешка циља развоја  је и  заштита животне средине. Захваљујући успешним пројектима и подршци ЕУ, подстицањем сарадње на локалном и регионалном нивоу о кључним питањима од заједничког значаја у погледу јачања територијалне кохезије, конкурентности и одрживости, стварамо услове да се постојеће стање, угрожености животне средине, мења.

Наша земља спада у угрожена подручја где ће падавина у будућности бити за 20 одсто мање. Процена је стручњака, са којима сам недавно као представник ЕКОполиса учествовао на Међународној конференцији о клими у Букурешту, истакао је професор Иван Цветановић, да ће Србија наредних година бити изложена неповољним ефектима климатских промена као што су екстремно високе и ниске температуре, смањење падавина, олујне непогоде, поплаве, топлотни таласи, шумски пожари, клизишта, повећање ерозија и други облици деградације земљишта! Зато се морамо припремити и о овом проблему разговарати веома прагматично. Цветановић је навео пример Шведске која је водећа европска земља у еколошким активностима. У очувању наше планете швеђани су схватила да треба почети од локалне самоуправе а ЕКОполис управо кроз партнества инсистира на томе, на образовању, на мењању свести о томе да је планета „наша мајка“. Ја сам имао ту срећу, да као професор Универзитета у држави Илиноис-Чикаго, проведем два месеца са Лакото индијанцима. Од њих сам научио да однос према планети Земљи је однос према нечему што је најмилије и најдраже. За Индијанце је дрво господар планете а не човек, јер да није дрвећа не би смо ни ми постојали, захваљујући дрвећу имамо кисеоник. Сетимо се Сократа и његових речи: „Мењајмо себе и мењаћемо свет“. Е то је визија и мисија ЕКОполиса. Радимо на томе већ више од десет година, за нама је тв продукција са више од 460 емисија, организатори смо међународне смотре еколошког и археолошког филма, промотери бројних кампања. То је једини начин да директно утичемо на свест и савест сваког појединца. За Драгана Видојковића, уредника медијске еко мреже, битну улогу у овом правцу имају и доносиоци политичких и економских одлука, од којих се очекује да рационално управљају природним ресурсима како би се смањили економски ризици и омогућила заштита људских живота и материјалних добара. Градска општина Палилула успешно сарађује са грађанима, образовним установама, организацијама цивилног друштва у промоцији циљева пројекта „живети зелено“ и стварању амбијента који доприноси да се мењају навике неодговорних појединаца и рекултивишу девастирана подручија.

Објавили смо «рат дивљим депонијама» каже председник општине Бобан Џунић, бринемо о енергетској ефикасности-посебно у зградарству, у сарадњи са грађанима уређујемо међублоковски простор у насељима, озелењавамо наше паркове и булеваре, бринемо о нашим рекама (Габровачка река, Морава) парковима природе, шумском богатству, уређујемо комплекс Спомен парка Бубањ. Зато смо одлучили да се на овај велики дан захвалимо онима који су нам помогли да практично остваримо наше локалне и глобалне циљеве заштите животне средине. Охрабрује и чињеница да је руководство града Ниша, на челу са градоначелником проф.др Зораном Перишићем увидело нашу активност. Општини Палилула је понуђена логистичка подршка у реализацији програма који ће допринети побољшању квалитета живота грађана.

Дана планета Земље употпунила је промоција још једне глобалне активности која је захваљујући ЕКОполису, од прошле године, ближа и грађанима Србије. Ради се о медијском пројекту “Један дан на земљи”(One day on Earth) глобалном документарном бележењу активности које су се догодили у једном дану, у животу људи широм света. Аутор пројекта и режисер Kyle Ruddick, продуцент Brandon Litman најавили су да ће овај мега филмски запис премијерно бити приказан у више од 160 земаља на свету . (ЕКОполис мрежа)

Галерија слика